Strona główna Mapa serwisu Kontakt

Chelaty a zdrowotność

Wpływ płynnych chelatów mineralnych na zdrowotność trzody chlewnej

 

Lek wet.Daniel Olborski

 

Dostarczając składniki pokarmowe nie można zapominać o ich formie, która decyduje o efektywności żywienia. Trzeba przy tym pamiętać, że im lepsze źródło składników odżywczych, tym cała mieszanka staje się droższa. Znalezienie odpowiedniej dla konkretnej chlewni relacji między kosztem a jakością paszy ma swoje odzwierciedlenie w zdrowotności stada. Dodatki, takie jak cynk i miedź, występują w mieszankach paszowych najczęściej w postaci soli tych pierwiastków. W organizmie taka forma nieorganiczna musi zostać uaktywniona procesem redukcji i dopiero wówczas tak zmieniony pierwiastek może przejść przez ściany przewodu pokarmowego i udziału w dalszych procesach metabolicznych. Składniki mineralne ulegają więc przemianie do wolnych jonów i w tej postaci są absorbowane. Mogą jednak tworzyć kompleksy lub być całkowicie związane z innymi składnikami pokarmowymi, stając się wówczas trudno lub nawet całkowicie niedostępne dla zwierząt. Najlepszym sposobem na ułatwienie przyswajania składników mineralnych z przewodu pokarmowego jest użycie ich organicznych form w postaci płynnych chelatów. Zaletą chelatów jest brak reakcji z tlenkami, fosforanami ani z wodorotlenkami, co też pozytywnie wpływa na procesy wchłaniania zawartych w nich składników mineralnych, przez co retencja związków mineralnych jest zwiększona i zmniejsza się wydalanie wielu składników do środowiska. Jest to istotne wobec ograniczenia przez stosowne rozporządzenia UE ( nr 1334/2003, obowiązujące w Polsce od 26.01.2004).

 

 

Rola Cynku i Miedzi w organizmie

 

Cynk jest składnikiem enzymów, bierze udział w wydzielaniu i działaniu hormonów. Odpowiada za tworzenie keratyny, syntezę kwasu nukleinowego. Pełni też funkcje immunologiczne, a jako składnik enzymów uczestniczy w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek. Cynk jest ważnym elementem w strukturze wapiennej kości. Przy jego udziale odbywa się również regulacja apetytu poprzez działanie na ośrodkowy układ nerwowy.

Efekty niedoboru:

  • obniżenie odporności zwierząt,  
  • zmniejszenie przyrostów masy ciała,  
  • zaburzenia smaku i zapachu,  
  • zmniejszenie spermatogenezy u knurów,  
  • Dermatitis,  
  • Biegunki.  

Miedź uczestniczy w procesach oddychania komórki, przemianach węglowodanów i tworzenia kości. Ponadto wpływa na prace serca oraz rozwój tkanki łącznej. Bierze udział w formowaniu hemoglobiny (wraz z żelazem i witaminą B12).

 

Stosowanie płynnych chelatów w różnych grupach produkcyjnych

 

Lochy

Według najnowszych badań (US Patent 6808718 październik 2004 – Method of treating farrowing sows to increase pig production) bardzo dobrą metodą zwiększenia produkcyjności świń jest podawanie lochom karmiącym chelatów cynku i miedzi wraz z wodą do picia. Metoda ta polega na zwiększeniu koncentracji minerałów we krwi i narządach do poziomu zapewniającego wzrost wielkości przyszłych miotów i częstotliwość wyproszeń w roku. Zaleca się podawanie chelatów w okresie laktacji, gdyż jest to okres największego zapotrzebowania na ten mikroelement. W celu poprawienia kondycji lochy karmiącej, zaleca się podawanie aminokwasów (Lizyny, Treoniny, Metioniny i Tryptofanu), które w znacznym stopniu poprawią odporność organizmu oraz kwasów organicznych, które obniżają kwasowości w żołądku uniemożliwiając rozwój drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym.

Feedbuster

Produkt zawierający w swoim składzie chelaty cynku i miedzi, aminokwasy oraz kwasy organiczne i dodatki energetyczne, w znaczny sposób wpływający na kondycję lochy i zwiększający ilość i masę przyszłych płodów. Zalecana dawka 1 litr na 1000 litrów wody od porodu do odsadzenia.

Prosięta i warchlaki

Odchów zdrowych i prawidłowo rozwiniętych prosiąt decyduje o efektywności hodowli i użytkowaniu trzody chlewnej. Bardzo ważnym, decydującym o opłacalności produkcji aspektem jest uzyskanie jak najwyższej liczby odsadzonych, zdrowych prosiąt o wysokiej masie ciała. Prawidłowy odchów wpływa na wzrost zwierząt, ich rozwój i zdrowotność – decyduje o późniejszej ich wartości użytkowej. Najważniejszym czynnikiem jest żywienie. Ważne, by było ono tak prowadzone, by odchować zwierzęta zdrowe, silne (w 28 dniu odsadzenia 7-8 kg), dające doskonałe efekty w tuczu lub reprodukcji. U prosiąt w okresie odsadzenia występuje silny stres, który zmniejsza aktywność żołądka. Stres ten związany jest ze zmianą paszy i odłączeniem od matki. Aby zniwelować stres należy podawać preparaty, które pomogą w okresie przejściowym i zniwelują występowanie biegunek Feedbuster. Preparat podajemy z wodą do picia od odsadzenia do 56 dnia życia w ilości: 1 litr na 1000 litrów wody.

Należy pamiętać o aspektach technicznych niwelujących stres:

  • Prosięta w miarę możliwości z jednego miotu powinny przebywać razem;  
  • Eliminować przeciągi w budynku;  
  • Zapewnić optymalną temperaturę;  
  • Zagwarantować stały dostęp do wody.  

Wybór najlepszego prestartera dla prosiąt zależy od sytuacji w gospodarstwie, dlatego nie ma jedynego, słusznego rozwiązania. Dobry odchów prosiąt to brak biegunek i innych chorób, dobre pobranie paszy, a co za tym idzie – zadowalające przyrosty prosiąt.

 

Zastosowanie preparatu Feedbuster

Podajemy 1 litr na 1000 litrów wody od momentu urodzenia do wyjścia warchlaków na tucz.

 

Tuczniki

Nie wolno doprowadzać do nagłych zmian żywienia, podobnie jak to jest w przypadku warchlaków. Ponadto tuczniki powinny mieć stały dostęp do wody, co ma związek z termoregulacją organizmu świni, która poci się tylko w okolicach tarczki ryjowej i w pachwinach. Nie należy zatem dziwić się, że zwierzęta te tak lubią kłaść się w błocie lub gnojówce, bo to pomaga im ochłodzić organizm. Tucz powinien być podzielony co najmniej na dwa okresy. W pierwszym – do uzyskania przez tuczniki masy ciała 60–70 kg, następuje bowiem przyrost odkładania mięsa w tuszy. W drugim, po przekroczeniu tej granicy masy ciała zmniejsza się odkładanie mięsa, a nadal wzrasta odkładanie tłuszczu, przede wszystkim z nadwyżki białka w paszy, które nie jest już przerabiane na tkankę mięśniową tylko na tkankę tłuszczową. Przez cały okres tuczu należy podawać płynne chelaty cynku i miedzi naprzemiennie przez okres 7 dni w dawce 20 ppm – 200 ml na 1000 litrów wody.

Korzyści z zastosowania płynnych chelatów u tuczników:

  • stabilizacja flory bakteryjnej przewodu pokarmowego,  
  • wysokie przyrosty masy ciała, średnio 850 g dziennie,  
  • niskie zużycie paszy – 2,6 kg na 1 kg masy ciała,  
  • krótki okres tuczu, średnio 150 dni,
  • wysoka mięsność tuszy.  

Oprócz stosowania profilaktycznego chelatów mineralnych, świetnie sprawdzają się w przypadku wystąpienia dyzenterii. Ze względu na właściwości stabilizacji przewodu pokarmowego już po 3 dniach stosowania niwelują występowanie biegunek, zaś poprzez stymulacje i udział w tworzeniu systemu odpornościowego niwelują liczbę drobnoustrojów chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. W przypadku wystąpienia Dyzenterii należy podawać POLmiedź w ilości 40 ppm – 400 ml na 1000 litrów wody przez okres 4-5 dni, po ustąpieniu objawów zmniejszamy dawkę do 20 ppm i podajemy w cyklach tygodniowych. Zaletą preparatów POLnet jest 0 dni okresu karencji, w związku z czym można stosować nasze preparaty do ostatniego dnia tuczu, bez potrzeby przetrzymywania zwierząt, co w znaczny sposób zaburza nam cykl produkcyjny na fermie. Po zakończonym tuczu i sprzedaży zwierząt pomieszczenia należy wyczyścić, zdezynfekować i dopiero potem wprowadzić kolejną partię warchlaków do tuczu. Jest to zasada „całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste”.

 

Żródła:

- Agrosukces – Anna Rogowska

- Department of Animal Science – USA - Salt Institute – USA

- Trzoda chlewna – Eugeniusz R. Grela Karol Rudnicki

- Farmer 06/2006 – Akademia Rolnicza w Poznaniu

 

Sponsor generalny

Patron Medialny

Partnerzy konkursu


Copyright © 2011 PKM DUDA S.A. 
Strona główna   |    Mapa serwisu   |    Aktualności   |    Konkurs   |    Organizator   |    Sponsorzy   |    Historia